Kapcsolódó tartalmak


Közművezetékek rekonstrukciója Swage Lining eljárással

Az eljárást – amely több márkanévvel ismert a mai gyakorlatban – az 1980-as években fejlesztették ki Swagelining néven. Hasonló megoldással működik pl. a Roll-Down vagy a Dyn-Tec technológia.
Alkalmazási terület
Víz, csatorna, gázvezetékek felújítására egyaránt alkalmas, 10 bar nyomásállóságig. Az alkalmazott KPE béléscső falvastagságának függvényében lehetséges a régi csővel együttdolgozó, illetve attól statikailag független teljes értékű megoldás.
Műszaki leírás
A béléscső eljárás szerint történő behúzása során kereskedelemben kapható polietilén csövek keresztmetszetét átmenetileg olyan mértékben csökkentik egyenletesen az építési helyszínen, hogy sérülés nélkül behúzhatók legyenek a meglévő régi vezetékbe.

Az átmérő csökkentéséhez az egyes csőszálakból fűtőelemes tompa-hegesztéses eljárással készült „KPE csővonatot” egy kúpos süllyesztékes gyűrűn húzzák keresztül. Ezt az átalakító folyamatot hő hozzáadásával meg lehet könnyíteni. A hőmérsékletet eközben automatikusan ellenőrzik és hőmérséklet-szabályozás biztosítja, hogy az alkalmazott hő ne befolyásolja a KPE-cső elvárt anyagtulajdonságait.

Az átmérőcsökkentés mértéke függ a régi vezeték belső átmérőjétől, valamint az új KPE-csővezeték szakasz külső átmérőjétől és falvastagságától. Általában kb. 10-15 %-kal csökkentik a behúzandó cső átmérőjét.

Az alakváltozás túlnyomórészt a rugalmas tartományban történik. A húzóerő megszűnése után ezért a csőszakasz magától visszaáll az eredeti méretre, de maximum a régi vezeték belső átmérőjére. Ha a KPE-cső felfeküldt a régi cső belső falára, befejeződött a visszaalakulás és létrejön a szoros illeszkedés.

A csőszakasz behúzásához szükséges húzóerőnek összességében meg kell haladnia az egyes ellenállások összegét, ami a következőkből áll: csősúrlódás a régi csőben, görgőscsapágy ellenállások a föld feletti tárolásnál, valamint a csőszakasz mozgatásakor és a csőátmérő csökkentő berendezésben ható erők.

Ennek során nem szabad túllépni a meghatározott megengedett húzóerőt. Maximális szakaszhosszak elérése érdekében a csőátmérő csökkentő berendezés elé be lehet csatlakoztatni egy toló eszközt, ami kompenzálja az átmérőcsökkenéshez szükséges erőket. Így teljes mértékben rendelkezésre áll a csörlő maximális húzóereje a csúszási ellenállás áthidalására.

Megfelelő előkészítés, béléscső kiválasztás esetén az NÁ 100-1200 mm átmérőtartományban akár 1000 m-es szakaszhosszak is egy ütemben felújíthatók.