Kapcsolódó tartalmak

CIPP technológia

Az angol Cured In Place Pipe elnevezésből (helyszínen kikeményedő cső) az eljárást általánosan CIPP-nek nevezzük. Az eljárás lényege, hogy a bélelendő cső belső méretére szabott lágy tömlő a helyszíni beépítést követően keményedik meg, éri el a végleges szilárdságát.
Alkalmazási terület
A CIPP technológia alkalmas feltárás nélkül tetszőleges keresztmetszetű gravitációs csatornák, valamint nyomó-vezetékek felújítására is. Az RS BlueLine technológia rendelkezik az ivóvíz felhasználási területre érvényes OTH regisztrációval.

A felhasznált gyanták figyelemreméltó tulajdonsága miatt a mérettartás és az öregedési folyamatokkal szembeni ellenállás biztosított.
Műszaki leírás
A gyártóhelyeken szintetikus filcből és poliolefin belső réteggel készült tömlő a javítandó vezeték rendeltetésének megfelelően választott műgyanta (poliészter, vinilészter, epoxi) szintetikus szálerősítéses réteg impregnálása után általában a víz hidrosztatikus nyomásának felhasználásával kerül elhelyezésre a meghibásodott vezetékben. A bélelő anyag bejuttatása kifordító szerkezet segítségével történik. A béléscsőbe vezetett víz a cső falára szorítja a bélést, amely a folyadék felmelegítésekor a hő hatására kikeményedik és önhordóvá válik. A béléscső bejuttatása lehetséges még levegő túlnyomásával, dobból történő kifordítással.

A felhasznált gyanták tulajdonságai folytán a béléscső mind a belső nyomásnak, mind pedig a külső terhelésnek megfelel és a vegyi ellenálló képessége is jelentősen megnő.

Nyomóvezeték béleléséhez a tömlőt üvegszálerősítésű réteggel látják el.

A módszer egy ütemben akár száz méter vezeték felújítására is alkalmas a felső mérettartományban.
A kivitelezési folyamat
Ideiglenes vízelvezető rendszer kiépítése után a felújítandó vezetéket ki kell tisztítani és el kell végezni a videós felülvizsgálatot.

A béléscsövet a gyártóhely és a kivitelezési hely között hűtött tárolóban kell szállítani, hogy a műgyanta polimeri-zációját meggátoljuk.

A filctömlő a megfelelő méretű tisztítóaknán vagy indítógödrön keresztül juttatható be a vezetékbe, külön rátárás nem szükséges.

A hőkezelés után lehet elvégezni az aknák csatlakoztatását, a nyomáspróbát, majd a bekötések rávágását.
A technológiához szükséges eszközök
  • Kamerás autó
  • Torony, kifordító gyűrűvel
  • Béléscső bevezetéséhez inverziós könyök
  • Melegvizes- vagy gőzkazán, hőközponttal
  • Melegvíz keringtető rendszer
  • Szállítóeszközök, autódaru
  • Hűtőkamion