Kapcsolódó tartalmak


Primus Line technológia

Alkalmazási terület
A Primus Line technológia új eljárás a nyomás alatti közművezetékek kitakarás nélküli felújításához.

Előnyösen alkalmazható minden nyomás alatti vezeték-rekonstrukciónál 25 bar maximális üzemi nyomásig, 150-500 mm-es átmérőtartományban.

Különösen nagy előnye a szokatlanul hosszú behúzási hossz, amely akár 1000 méter is lehet, 500 mm-es átmérőnél kb. 830 méter.

A hasonló célra kifejlesztett eljárások közül kiemelkedik a kis falvastagságú, hajlékony béléscső rendkívül egyszerű eszközökkel történő nagyon gyors és költségtakarékos beépítési módja.

A felújítandó vezeték csupán nyomvonalként szolgál ahhoz, hogy minimális átmérőcsökkenéssel egy új nyomócső legyen üzembe helyezhető a meglévő szakaszon.

Tipikus alkalmazási területek:
 • gázvezetékek PN 16; PN 25 bar-ig
 • vízvezetékek PN 16 bar, vagy magasabb nyomás esetén is
 • tűzivíz-vezetékek, ipari vezetékek.

 • Az alkalmazás előnyei:
 • egyedülállóan hosszú behúzási szakaszok
 • szokatlanul egyszerű, hagyományos géppark szükséges csak a kivitelezéshez
 • a vezeték kapacitása nem csökken
 • a flexibilis béléscső íves szakaszokon át is beépíthető
 • olyan takart, rejtett vezetékszakaszok felújítását is el lehet végezni, amelyek más technológiák számára már nem hozzáférhetőek
 • A béléscső műszaki adatai:

  A Primus Line nagyszilárdságú, kiváló kopásállóságú, kis falvastagságú rugalmas műanyag vezeték. A béléscső terhelhetőségét a varrat nélkül körszövött ARAMID szálak biztosítják, amelyek speciális műanyag rétegbe vannak beágyazva. Az ARAMID anyagot hívjuk KEVLAR-nak is. A béléscső méretezése 50 évre történt, beleértve az üzemeltetés során esetleg fellépő nyomásingadozásokat is.

  A cső belső rétege úgy választható meg, hogy ellenálljon a szállított közeg korróziós hatásainak, illetve ivóvíz szállítás céljára is megfeleljen.

  Primus Line szerkezeti felépítés


    DN 150 DN 200 DN 250 DN 300 DN 400 DN 500
  max. üzemi nyomás 25 bar 25/40 bar 16/32 bar 16/32 bar 12/25 bar 10/16 bar
  rövid idejű repesztő nyomás >140 bar >100 bar >72 bar >72 bar >100 bar >100 bar
  max. behúzási hossz 1000 m 1000 m 1000 m 1000 m 800 m 650 m
  minimális ív 5 D/45° 5 D/45° 5 D/45° 5 D/45° 5 D/45° 5 D/45°

  A gyártás során folyamatos, toldás nélküli béléscsövet állítanak elő a kivitelezési szakaszok hosszának figyelembevételével. A béléscső felcsévélése a kábeldobra összelapított állapotban történik a gyártás befejező fázisában. A maximális hossz, amit egy dobra fel lehet tekerni, 2000 méter.

  A jelenlegi gyártási program:

 • átmérő 150-600 mm
 • falvastagság: 6 - 8 mm
 • súly: 2,5-8,0 kg/fm (az átmérő függvényében)
 • A kivitelezés fázisai
  A felújítandó vezetéket videokamera segítségével meg kell vizsgálni a bélelési lehetőségek és az esetleges akadályozó tényezők meghatározása céljából.

  Szükség esetén indokolt lehet közbenső feltárási helyek kijelölése (pl. kis-sugarú ívek, elhúzások helyén), illetve a vezeték belső felületén található belógások, éles hegesztési varratok eltávolítása, pl. marórobot segítségével.

  Ezt követően a vezetéket csőgörénnyel, WOMA-s mosatással, vagy egyéb módon ki kell tisztítani.

   


  A béléscső beépítése egy indító és egy fogadógödörből történik. Az indítógödörnél kell felállítani a kábeldobot a feltekercselt béléscsővel. A fogadó gödörnél kerül elhelyezésre a max. 10 tonnás húzóerejű csörlő, amelynek segítségével az összelapított Primus Line cső a helyére kerül.

  A behúzást vezető görgők segítik az ívek mentén, a bélelendő cső széleit pedig - a béléscső sérülését megakadályozandó - védelemmel kell ellátni.

  Az egyszerű beépítési technika lehetővé teszi akár egy 1000 méteres szakasz egy munkafázisban történő behúzását.

  A behúzás sematikus rajza  A behúzási sebesség maximum 400 méter lehet óránként.
  A Primus Line béléscső felfújása vízzel vagy levegővel történik.
  A csőszakasz kibélelése a felfújt cső méretre vágásával befejeződik.
  A csövek összekötése, a csőre kötések, (csőről történő leágazások) egyfajta módon, csővég összekötő elemek alkalmazásával történhetnek. A csővég összekötő elemek közé hagyományos idomok, PE csövek kerülnek beépítésre a megfelelő csomóponti kialakítással. A csővég csatlakoztató elemet a Schuck Armaturen cég gyártja, kizárólag a Primus Line-hoz kifejlesztve.

  A csatlakozó egy profilírozott belső hüvelyből áll, amelyet a béléscső végébe kell behelyezni. Egy speciális hüvely kerül a Primus Line külső felületére, teljes átfedéssel a belső hüvellyel.

  A külső hüvely belső oldalát vékony falú rugalmas acéllemez borítja. Egy csonkon keresztül nagy nyomással (180 bar) műgyantát préselnek a külső hüvely mögé, ami ezt az acéllemezt és egyúttal a béléscsövet belepréseli a belső hüvely hornyaiba. A gyanta megszilárdulása után egy oldhatatlan, nagy nyomásállóságú kötés jön létre.

  A belső hüvelyt ezután a megszokott módszerekkel csatlakoztatjuk a csomóponti elemekhez.
  Vizsgálatok, tanúsítványok
  A béléscső szabadalmának tulajdonosa és egyúttal gyártója a Rädlinger primus line GmbH, Cham, Németország. A gyártó rendelkezik ISO 9001:2000, ISO 14001:1996 rendszer tanúsítványokkal.

  Kizárólagos magyarországi felhasználó a BONEX Kft.

  A termék, technológia a DVGW (Deutsche Vereinigung des Gas- und Wasserfaches) tanúsítvánnyal rendelkezik. Tanúsítás száma: DG-4554BP0476.

  Hivatalos márkanév: Primus Line.

  A tanúsítás feltételeként elvégzett kísérletek, tesztek, vizsgálatok tanúsága szerint (pl. hajlítási tesztek, darmstadti próba) egy kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, jól és gazdaságosan alkalmazható béléscső rendszer áll a felhasználók rendelkezésére.